Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2011

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣΗ ανακάλυψη της σοκολάτας τοποθετείται χρονικά στο 600 μ.Χ., στην εποχή των αρχαίων πολιτισμών των Μάγιας και των Αζτέκων της Κεντρικής Αμερικής οι οποίοι ήταν οι πρώτοι που απόλαυσαν ένα πικάντικο ρόφημα σοκολάτας υψηλής ποιότητας από ψημένους κόκκους κακάο, το “chocolatl”. Εκατοντάδες χρόνια πριν το κακάο να εισχωρήσει στην Ευρώπη, οι Μάγιας και οι Αζτέκοι είχαν αναγνωρίσει την αξία των κόκκων κακάο όχι μόνο ως συστατικό για την παρασκευή του ειδικού τους ροφήματος αλλά και ως νόμισμα. Συγκεκριμένα, με δέκα κόκκους κακάο μπορούσε κανείς να αγοράσει έναν λαγό, ενώ με εκατό έναν σκλάβο. Επειδή οι κόκκοι κακάο θεωρούντο πολύτιμοι, προσφέροντο ως δώρα σε διάφορες περιστάσεις όπως στην ενηλικίωση ενός παιδιού ή σε θρησκευτικές τελετές.

Οι πρώτοι κόκκοι κακάο έφτασαν στην Ευρώπη από τον Χριστόφορο Κολόμβο ύστερα από την τέταρτη επίσκεψή του στον «Νέο Κόσμο» ανάμεσα στο 1502 και το 1504. Παρόλα αυτά, στην αρχή δεν απέσπασαν κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς οι θησαυροί που έφερε μαζί του θεωρήθηκαν πολύ πιο εντυπωσιακοί. Ο πρώτος που συνειδητοποίησε την εμπορική τους αξία ήταν ο συνεξερευνητής του, Don Herman Cortes ο οποίος έφερε τους κόκκους κακάο στην Ισπανία το 1528. Σταδιακά, η συνήθεια του ροφήματος σοκολάτας εξαπλώθηκε στην Ευρώπη και έφτασε στην Αγγλία τη δεκαετία του 1650. Το ισπανικό μονοπώλιο καταρρίφθηκε για πρώτη φορά το 1606 από έναν Ιταλό ταξιδιώτη, τον Francesco Carletti, ύστερα από επίσκεψή του στην Κεντρική Αμερική. Το μυστικό της σοκολάτας έφτασε στη Γαλλία το 1615 και στη Γερμανία το 1646.

Η οικογένεια Cadbury συνέβαλε σημαντικά στην εξέλιξη του ροφήματος σοκολάτας. Στο μπακάλικο του Birmingham όπου πωλούσε κυρίως τσάι και καφέ, ο John Cadbury ξεκίνησε να ετοιμάζει κακάο και ρόφημα σοκολάτας χρησιμοποιώντας κόκκους κακάο που εισήγαγε από τη Νότια και Κεντρική Αμερική και την Δυτική Ινδία. Στη συνέχεια, η διαθεσιμότητα του βουτύρου κακάο οδήγησε στην ανάπτυξη της απαλής κρεμώδους σοκολάτας, όπως την ξέρουμε σήμερα.

Η σοκολάτα χρησίμευε αποκλειστικά ως ρόφημα μέχρι τις αρχές της Βικτωριανής εποχής όπου και ανακαλύφθηκε η τεχνική της μετατροπής της σε στέρεη φαγώσιμη μορφή. Ο εφευρέτης της τεχνικής αυτής είναι άγνωστος αλλά το 1847 η Fry & Sons στο Bristol, η οποία το 1919 συγχωνεύτηκε με την Cadbury Limited, λάνσαρε μία σοκολάτα που θεωρείται από πολλούς ως η πρώτη σοκολάτα.